It eetilised probleemid (Teema 15)

 Maailmas on väga paljudele valdkondale välja mõeldud ka vastavad eetikakoodeksid. Ka it-sektor ei ole erandiks, aga lihtsalt selle koodeks erineb natuke teiste valdkondade koodeksitest. Kui tavaliselt on eetikakoodeksites toodud iga punkti kohta välja, kas vaadeldav tegutsemine on õige või väär, siis it-valdkonnas on koodeksites lihtsalt olukordasid kirjeldatud ega pole antud hinnanguid. Erinev on veel see, et veebis on leitav üpris palju erinevaid it eetikakoodekseid ja ühte sellist universaalset pole kokku pandud. Üks selline koodeks on näiteks siin (link on ka teksti lõpus).

Koodeksis on ära kirjeldatud 8 eetilist probleemi, millega inimesed võivad it-maailmas kokku puutuda. Järgnevalt kirjeldan kahte neist täpsemalt. Esimene punkt puudutab kasutaja andmete turvalisust. Võiks arvata, et kui kõigil on enda arvuti, siis on ka arvutis olevad andmed turvalises kohas. Kahjuks aga toimub andmete vahetus kogu aeg üle võrgu ja see annabki võimaluse kräkkeritel tegutsema hakata. Firmad ja süsteemide haldajad peaksid endask kõik andma, et andmeid saaks turvaliselt vahetada.

Teine probleem, mis mulle huvi pakkus, on piraatluse teemal. Koodeksis on välja toodud, et see, kas autori loodust võib koopiaid teha ja kasutusele võtta, on ainult autori enda otsustada. Kuna autoriõigust puudutavad seadused lähevad aegamööda kogu aeg karmimaks, siis peaks ka piraatlusevastaseid seaduseid karmistama, sest need kaks teemat on üksteisega lähedalt seotud.

Lisaks neile on koodeksis käsitletud veel ligipääsu lubasid, kahjutekitavaid tegevusi, patente autoriõigust, ärisaladusi ja vastutust. Selline eetikakoodeks käsitleb paljusid teemasid ja probleeme, millega it-maailmas kokku puututakse. Mitte ühegi teema kohta pole otseselt öeldud, kuidas andud teemaga peaks õigesti või valesti käituma. Näiteks pole öeldud, et piraatlus on paha ja seda ei tohiks teha. Selle asemel on lihtsalt kirjeldatud, milline olukord it-valdkonnas esineb. See, kuidas oleks eetiline käituda, jääb lugejal endal aru saada ja nii on enamus it eetikakoodeksitega.

Analüüsitav eetikakoodeks: https://www.geeksforgeeks.org/ethical-issues-in-information-technology-it/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)

Kasutatavus veebis (Teema 12)

Copylefti aspekt litsentsivalikul (Teema 7)