Internet enne veebi (Teema 2)

 Väga raske on leida inimest, kes ei oleks kuulnud internetist. Kui mainida vestluses internetti, siis mõeldakse kohe veebi peale. Paljud ei teagi, et internet oli kasutuses juba enne veebi. Osa nähtustest jäi internetti pidama ja teine osa kadus täielikullt. 

E-post

Esimene e-posti laadne programm loodi 1965. aastal MIT-s. See kandis nime "MAILBOX" ja see võimaldas ühe ja sama arvuti erinevatel kasutajatel jätta üksteisele teateid. Järgmine samm oli organisatsiooni siseste arvutite omavaheline suhtlus. ARPANET suutis selle teoks teha 1969. aastal, kui suudeti ühest arvutist teise kiri saata.

E-posti arendas edasi Ray Tomlinson. Tema lahendas probleemi, kuidas arvuti peaks teadma, millisele teisele arvutile kiri tuleb saata? Tomlinson võttis kasutusele märgi @ ja andis igale kasutajale kindla aadressi, millele arvuti suutis kirja saata. Põhjaks sai "kasutajanimi@arvuti nimi" ja sellisena kasutatakse seda ka tänapäevani. Aastaks 1976 oli 75% kogu ARPANETi andmevahetusest e-posti kaudu. Lõpuks hakati kirju saatma ka organisatsioonist organisatsiooni ja nii kasvas e-post üheks tähtsaimaks interneti osaks. Peaaegu kõigil, kes kasutavad tänapäeval arvuteid, on ka e-posti aadress ja inimesed ei kujutaks elu ilma selleta ette.

EMISARI

EMISARI (The Emergency Management Information Systems And Reference Index) oli esimene mitme arvuti vaheline vestlusprogramm (sarnane tänapäeva discordi, skype'i jms). Selle leiutas Murray Turoff aastal 1971 ja seda hakkas kasutama USA valitsus. Programmi kasutati läbi masinate, mis olid ühendatud pikkade telefoni liinide abiga kesk arvutiga. EMISARI loodi, et asendada telefoni konverentsid, sest uus lahendus võimaldas koosolekuid pidada efektiivsemalt. Kasutaja sai teateid, kui keegi ühines või lahkus koosolekult ning nägi kogu aeg, kes vestluses osalevad. Programm oli kasutusel aastani 1986, kuni IRC töö üle võttis. EMISARI oli programm, millel oli rohkem funktsioone, kui on mõnel tänapäeval kasutusel oleval koosoleku programmil.

Kasutatud artiklid: 

https://www.livinginternet.com/r/ri_emisari.htm

https://phrasee.co/a-brief-history-of-email/ 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

It eetilised probleemid (Teema 15)

Kasutatavus veebis (Teema 12)

Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)