Läbikukkunud IT-lahendused (Teema 1)

 Maailmas on palju näiteid IT-lahenduste kohta, mis on inimeste seas väga populaarseks saanud ja omanikud päris rikkaks teinud. Paraku leidub ka selliseid projekte, millel nii hästi ei lähe ega realiseeru. Järgnevalt kirjutan kolmest sellisest projektist.


FoxMeyeri ERP programm

FoxMeyer Drugs oli aastal 1993 USA-s üks suurimatest ravimitööstuse ettevõtetest. Firma väärtus oli sellel ajal 5 miljardit dollarit. FoxMeyer otsustas oma käibe tõstmiseks võtta kasutusele SAP süsteemi ja hakata tehaseid automatiseerima. 

Plaan põrus mitmel põhjusel. Esiteks anti programmi elluviimiseks aega ainult 18 kuud, mida oli nii mahuka projekti jaoks liiga vähe. Teiseks ei olnud tehaste töötajad uue süsteemiga rahul, sest automatiseering võttis paljudelt töö. Töölised otsustasid uued masinad ära saboteerida ja see ka õnnestus. Tehased tootsid 42 korda vähem, kui nad olid enne automatiseeringut tootnud.

Aastaks 1996 oli FoxMeyer pankrotis ja firma müüdi konkurendile maha ainult 80 millioni eest. Piisab ainult ühest valest otsusest, et kõik süsteem kokku variseks.


Stretch

Aastal 1956 otsustas grupp IBM-i arvutiteadlasi, et ta tahab luua maailma kiireima superarvuti. Projekti tulemuseks oligi IBM 7030 ehk Stretch. Arvuti oli aastatel 1961 - 1964 kõige kiirem, aga sellegi poolest peetakse seda läbikukkumiseks. Projekti käigus taheti luua arvuti, mis oleks 100 korda kiirem, kui oli olnud selle eelkäija. Paraku oli Stretch ainult 30 - 40 korda kiirem ja sellepärast langes arvuti hind peaaegu 2 kordselt. Algselt loodeti masinat müüa 13,5 millioni dollariga, aga reaalseks hinnaks sai 7,8 miljonit. See oli nii ränk kaotus, et üldse ehitatigi ainult 9 sellist masinat.

Stretch võis olla küll läbikukkumine, kuid tänu sellele osati järgmiste mudelite puhul teatud vigu vältida. Igal edukal firmal esineb nii mõõnasid kui ka tõususid, sest ainult vigadest on võimalik õppida.


NHS Connecting for Health

NHS (national health servise) lõi aastal 2005 programmi, mis oleks sisaldanud üleriigiliselt Suurbritannia patsientide andmeid ning ühendanud 30 000 perearsti ja 300 haiglat ühte võrku. Analoogne portaal on Eestis digilugu.ee. Paraku ei läinud inglastel nii hästi kui eestlastel. 

Projekti kõrge maksumuse tõttu, lükkus selle valmimine kogu aeg edasi. Kulud läksid kogu aeg suuremaks ja lõpuks ei saanudki tarkvara valmis. Polnud selge kvaliteedi ja hinna suhe. 2011. aastal tühistati projekt lõplikult ja tervishoiuministeerium hakkas raha investeerima hoopis kohalikele tarkvaraarendustele.

Kui NHS oleks projekti algusest peale korralikult läbi mõelnud, siis oleks võib olla sellest ka asja saanud.


Kasutatud artiklid:

https://en.wikipedia.org/wiki/NHS_Connecting_for_Health

https://www.computerworld.com/article/2533563/it-s-biggest-project-failures----and-what-we-can-learn-from-them.html 

https://www.projectmanager.com/blog/failed-projects

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus veebis (Teema 12)

It eetilised probleemid (Teema 15)

Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)