Veebikataloogid (Teema 3)

 Veebikataloog on uue meedia komponent ja see kujutab endast võrguviidete süstematiseeritud kogu. Põhimõte otsingumootoriga on sama - kirjutad midagi otsinguribale ja saad vastu linke teema kohta, mida otsisid. Suurim erinevus on see, et otsingumootor hakkab faile läbi käima ja otsib neid märksõnu kogu sisu ulatuses. Kataloog töötab teistmoodi - failidele on pandud eraldi külge viited ja otsitavad märksõnad käivad läbi need viited. Seda viitebaasi hooldavad inimesed, aga otsingumootorid on täielikult automatiseeritud.

Tekib kindlasti küsimus, milleks on üldse vaja katalooge, kui otsingumootorid teevad niigi head tööd? Tänapäeval ongi nende vahe väga väike, aga osades valdkondades kasutatakse katalooge endiselt, sest info otsimise valdkonnad on väga erinevad. Veebikataloogid annavad võimaluse otsida infot väga spetsiifiliste teemade kohta. Väga kerge näide oleks see, et kui me otsime infot kohvi kohta, siis otsingumootorit kasutades võime sattuda mõne artikli peale, mis räägib kakaost, aga seal mainitakse ühes lauses kohvi. Kataloogi kasutades ei saaks me kakao artikli peale sattuda, kui sellel pole just kohvi viidet külge pandud.

Üks suur valdkond, kus katalooge kasutatakse, on näiteks raamatukogundus. Raamatukogud on loonud e-kataloogi ESTER, mis ongi tavaline veebikataloog. Kui inimene ütleb, et ta töötab raamatukogus, siis mõeldakse automaatselt, et tegu on teenindajaga. Tegelikult on suur osa sellistest inimestest kataloogijad, kes mõtlevadki igasugustele uutele digitaliseeritud teostele viiteid välja. Veebikataloogid on raamatukogudele suureks abiks, sest nii suurte hulkade teostega, nagu tänapäeval maailmas leidub, võib kaartkataloogidega üpris raskeks ja tüütuks minna. 

Veebikataloogid on aidanud info otsimises rohkem spetsiifilisemaks minna. Kogu otsingu saab küll ära teha otsingumootoritega, mis on tänapäeval juba päris kõrgelt arenenud, aga kataloogid aitavad vahest infot kiiremini leida. Ma usun, et niikaua, kuni eksisteerivad raamatukogud, leiavad kasutust ka kataloogid ja need pole ilma asjata välja mõeldud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus veebis (Teema 12)

It eetilised probleemid (Teema 15)

Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)