Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO arvustus (Teema 10)

 Kui inimesed räägivad häkkeritest, siis tavaliselt mõeldakse häkkeri all isikut, kes kasutab enda arvutioskuseid selleks, et teistele halba teha. Tuleb välja, et häkker tähendab hoopis midagi muud ja inimesed räägivad hoopis kräkkeritest. Häkker on tegelikkuses arvutiproff, kes kasutab enda oskuseid selleks, et lahendada huvitavaid arvutimaailma probleeme ning seejuures pole ta ainult kasu peal väljas. See on üks tähtis punkt, mille on Eric Raymond enda häkkeri teemalises dokumendis välja toonud.

Dokumendis on autor kirjeldanud, kes häkkerid üldse on, millega nad tegelevad, kuidas üldse häkkeriks saada ning kuidas edukalt häkkerina hakkama saada. Raymond on teksti huvitavalt üles ehitanud ja tekstist oli kerge aru saada. Teemad olid jaotatud omakorda väiksemateks punktideks ja iga punkti kohta oli kirja pandud pikem kirjeldus. Minule sobis selline loetelu ülesehitus suhteliselt hästi, sest järg oli nö kogu aeg silme ees. Üldiselt jäi minule kõlama kaks suuremat mõtet.

Esiteks tekkis mulle mulje, et häkker peab olema "perfektne" inimene. Ta peab olema väga aktiivne ja heatahtlik. Ta peab olema väga tark ja oskama vähemalt viite programmeerimiskeelt ning ta peab tahtma maailma paremaks muuta ilma, et ta mõtleks ainult kasu peale. Peale selle peaks häkker olema aktiivne ka "reaalses" maailmas. Ta võiks osata mõnda võitluskunsti, ta võiks osata pilli mängida ja huvituma ulmest. Minu arust üpris üliinimese kirjeldus.

Teiseks ei tohi mitte mingil juhul ajada segi häkkerit ja kräkkerit. Häkker võtab seda solvanguna, kui arvatakse, et ta pahavaraga tegeleb või kuhugi süsteemidesse sisse murrab. Raymondi seisukoht on, et kõik kräkkerid tuleks saata sinna, kus päike ei paista.

Üldjoontes on dokument hästi kirja pandud ja seal on olemas palju näpunäiteid selle kohta, kuidas häkkeriks saada ja kust peaks üldse alustama. Kirjutis pani mind küll teisiti mõtlema ja kindlasti soovitaks seda lugeda kõigil.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus veebis (Teema 12)

It eetilised probleemid (Teema 15)

Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)