Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)

 Aeg on raha. Ükski it-projekt ei saa nipsust valmis ja reeglina panustavad arendajad projektidesse palju aega. Reeglina soovitakse saada selle raske töö eest endale tasu ja sellepärast on loodud projektide elluviimiseks optimaalsed arendus- ja ärimudelid. Neid mudeleid on palju erinevaid, sest kõik projektid on ka erinevad. Järgnevalt kirjeldan, milliseid mudeleid on kasutatud arvutimängu "Grand theft auto 5" (GTA 5) puhul.

Arvutimänge on mitmesuguseid - üks osa on selliseid, mis arendatakse välja ja antakse otse mängjatele täiesti lõplikul kujul ilma seda tulevikus edasi arendamata. Teine osa on selline, mida arendatakse mõned aastad veel pärast välja andmist edasi ja GTA 5 ongi üks selline näide. See mäng tuli välja aastal 2013 ja tänase päevani tuleb sellele veel uuendusi (järgmine tuleb välja detsembris). Ma määraks selle mängu arendusmudeliks sammsammulise mudeli. Projekti arendatakse jupi kaupa edasi ja samal ajal saavad mängijad mängu juba mängida/katsetada ja anda arendajatele tagasisidet, mida parandada. Küsimus on muidugi selles, kas mängijaid üldse kuulatakse, vähemalt GTA 5 puhul.

Otsus, kas mängu peaks edasi arendama, võetakse vast lähtudes sellest, kui palju see mäng raha firmale sisse toob. GTA 5 toob palju ja sellepärast seda uuendataksegi tänaseni nii meeleheitlikult edasi. Ärimudel, mida kasutatakse, on minu arust traditsioonilise omandvara mudel. Kui tahad mängu mängida, siis lihtsalt osta see. Lisaks ütleksin ma, et on ka kasutusel ühisrahastusmudeli laadne mudel. Mängijatel on võimalus osta nö mängu pangakaarte, mis annavad mängijale mängusiseseid boonuseid. Rockstar Games (firma, mille mäng GTA 5 on) kasutabki suure tõenäosusega just seda raha, et mängule uuendusi teha, sest ma ei usu, et puhtalt mängu enda ostmisest piisavalt palju raha saab /tegu ikkagi vana mänguga). See on sarnane ühisrahastusmudeliga, aga mitte päris sama mudel. Rockstar ei ole välja öelnud, et kui te ostate neid kaarte, siis me anname teile uuendusi.

Mängud ei ole päris tavalised it-projektid, aga arendus- ja ärimudelite liigid on suures pildis ikkagi samad võrreldes teistsuguste projektidega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus veebis (Teema 12)

Copylefti aspekt litsentsivalikul (Teema 7)