"Piraatlus ja striiminguteenused" retsensioon

 Rühmatöö teemavalik oli huvitav ja pani nendel teemadel põhjalikult järele mõtlema. Töö üldmulje oli hea, teemad olid ilusti alapealkirjadega ära jaotatud, oli teada, millest juttu tuleb ning juurde oli pandud isegi paar illustreerivat pilti. Natuke häiris see, et oli aru saada, et see on rühmatöö - erinevad teksti osad olid erinevalt vormistatud ja kasutatud allikaid leidis erinevatest kohtadest. Töö oleks võinud lõpuks saada üheks tervikuks, praegu oleks nagu mitu tööd üksteise otsa pandud. 

Sisu oli huvitav ja seda oli uuritud nii sügavalt, kui see teema üldse võimaldab. Esimeses peatükis on räägitud muusika ja filmide piraatlusest. Minu arust oleks võinud sama teed jätkata ja võtta veel juurde kaks suuremat grupp asju, mida piraaditakse - mängud ja programmid. Sellisel juhul oleksi kõik suuremad piraaditavad objektid käsitletud ja see oleks olnud hea ülevaade piraatluse kohta. Teise peatüki kohta polegi eriti midagi halba öelda, sest seal on kõik käsitletud, millest lubati rääkida. Autoriõiguste teema kohta on tehtud hea ülevaade, aga natuke jääb vähemalt mulle segaseks, kuidas see täpsemalt antud teemaga seotud on. Kuna piraatluse ja striiminguteenuste kohta lihtsalt ei leidugi palju infot, siis kippus osa jutust korduma. Aru on saada, et autoriõiguste teema oligi ilmselt lisaks juurde võetud, et töö mahukust suurendada. See teema haakub küll piraatlusega, aga seda seost oleks võinud rohkem välja tuua.

Viitamise kohta ütleks nii palju, et teisest peatükist alates on väga ilusti allikatele indeksitega viidatud. Oleks võinud sama teha ka esimeses, sest siis oleks kogu töö juba terviklikum olnud. Häiris ka see, et allikad olid mööda juttu laiali, kõik allikad peaksid jutu lõpus koos asuma. Nii suure töö puhul oleks võinud rohkematest allikatest infot otsida, aga põhi mõte sai edasi antud. Kriitikat annaks piltide allikale. Google on väga lai mõiste ning sellepärast oleks tahtnud täpseid aadresse näha.

Kahjuks pean tõdema, et leidsin jutust üpris mitu kirjaviga. See on märk sellest, et töö valmimisega läks vist natuke kiireks ja valmis kirjutatud teksti ei antud rühmakaaslastele läbilugemiseks.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et teema oli hea ja jutt oli adekvaatne, kuigi kippus natuke korduma. Kui rühm oleks võtnud selle aja, et töö lõpuks üheks tervikuks kokku panna (selle all mõtlen seda, et oleks olnud ühtne vormistus, kirjavigade parandamine ja tekstide sidumine üksteisega), siis oleks see väga hea töö olnud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid (Teema 11)

Kasutatavus veebis (Teema 12)

Copylefti aspekt litsentsivalikul (Teema 7)